Thermisch verzinken

Thermisch verzinken of galvaniseren is het aanbrengen van een zinklaag als corrosiebescherming op ijzer en staal, door middel van onderdompeling in een bad van gesmolten zink (450°C).

Wat is thermisch verzinken?

Thermisch verzinken of galvaniseren is het aanbrengen van een zinklaag als corrosiebescherming op ijzer en staal, door middel van onderdompeling in een bad van gesmolten zink (450°C). Dit proces kent voornamelijk haar toepassingen in land-, tuin- en industriebouw.

Het succes van thermisch verzinken komt door enkele zeer opmerkelijke eigenschappen:

 • Zink-ijzer legeringen
  Wat thermisch verzinken zo uniek maakt ten opzichte van andere beschermingsmethoden is dat het staal minutenlang in contact is met zink op een temperatuur boven 450°C. Gevolg is dat er een reeks zink-ijzer legeringen ontstaan aan het oppervlak van het stuk staal.
 • Optimale hechting
  Deze legeringen garanderen een optimale hechting en een uitstekende slijt- en schokbestendigheid.
 • Patina
  Bovenop de verzinkingslaag vormt zich na enkele maanden een 'patina', een haast ondoordringbaar en stabiel scherm tegen de corrosieve elementen van de omgeving.
 • Kathodische bescherming
  Een lokale beschadiging vormt geen 'zwakke plek' in de verzinkingslaag; de zogenaamde kathodische bescherming zorgt er voor dat het omringende zink de beschadigde plek permanent blijft beschermen tegen corrosie.
 • Milieuvriendelijk effect
  Enkele tientallen kilo's zink zijn genoeg om één ton staal voor gemiddeld meer dan 60 jaar tegen roest te beschermen zonder noemenswaardig onderhoud. Dit is belangrijk gelet op het groeiend besef om zuinig op te springen met grondstoffen en energie. Thermisch verzinken kan dus een milieuvriendelijke effect hebben.

Als we deze voordelen bekijken, is het geen wonder dat we overal thermisch verzinkte objecten om ons heen zien, zowel in het stadsbeeld als langs autowegen, zowel in industriële als in landelijke omgevingen. Je merkt niet altijd op dat bepaalde constructies verzinkt zijn omdat ze na het verzinken soms overschilderd zijn (de zogenaamde duplex-systemen). Een verzinkt stuk kan na meerdere tientallen jaren van betrouwbare en onderhoudsvrije dienst overigens probleemloos ontzinkt en opnieuw verzinkt worden. Op die manier kan het verzinkte staal aan zijn tweede leven beginnen.

Nuttige informatie

Volgende infobladen zijn interessant om door te nemen wanneer u voor thermisch verzinken kiest:

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?

Heb je een vraag voor ons? Aarzel niet om ons te contacteren!